niedziela, 29 października 2017

Sernik dyniowy


Delikatny dyniowy sernik na aromatycznym korzennym spodzie przykryty bitą śmietaną - czy może być coś lepszego w ponure jesienne popołudnie? Gwarantuję, że takie połączenie wywoła uśmiech w nawet najbardziej deszczowy jesienny dzień!

Składniki (forma 24cm):

Na spód:

-100g roztopionego masła
-200g ciastek korzennych (użyłam ciastek Speculoos)

Masa serowa:

-800g twarogu zmielonego trzykrotnie (może być ser z wiaderka, ale musi być gęsty)
-200g śmietany 30%
-3/4 szklanki cukru
-1,5 szklanki puree z dyni
-5 jajek
-3 łyżki maki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki mielonych goździków
-1/4 łyżeczki mielonego imbiru
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Na wierzch:

-150ml śmietany 30% 
-50g białej czekolady
-1-2 kostki gorzkiej czekolady

150ml śmietany podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną białą czekoladę i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Studzimy i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc.

Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy gotową masę, rozprowadzamy równomiernie i dociskamy łyżką. Odstawiamy do lodówki.

Puree dyniowe mieszamy z przyprawami. W dużym naczyniu ucieramy ser z cukrem. Dodajemy puree oraz śmietanę. Cały czas miksując, dodajemy jajka, jedno po drugim. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie miksujemy. Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut (środek ciasta powinien być sprężysty). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Rozsmarowujemy na serniku, wierzch dekorujemy startą gorzką czekoladą.


Smacznego!



4 komentarze: