środa, 1 listopada 2017

Tarta z farszem cebulowym


Kto powiedział, że tarta może być tylko i wyłącznie na słodko? No właśnie. Tarta z wytrawnym farszem jest doskonała na każdą okazję: na śniadanie, obiad, kolację, randkę, spotkanie z przyjaciółmi. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy a efekty mogą być zaskakujące! Dziś proponuję przepis na tartę z farszem cebulowym. Może stanowić przekąskę, ale może być też daniem głównym. Jest wyśmienita zarówno na ciepło, jak i na zimno.Gorąco polecam!


Składniki (forma z wysokimi brzegami o średnicy 24cm):

Ciasto:

-150g zimnego masła
-50g zimnego smalcu
-2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka rozmarynu
-1/2 łyżeczki soli
-5 łyżek wody

Farsz:

-1/2kg białej cebuli
-300g czerwonej cebuli
-3 łyżki posiekanego szczypiorku
-4 duże ząbki czosnku
-1 szklanka śmietany 18%
-4 duże jajka
-80g sera z niebieską pleśnią
-80g sera cheddar lub innego pikantnego
-50g parmezanu
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-sól, pieprz do smaku
-2 łyżki oliwy

Przygotowujemy ciasto. Mieszamy razem mąkę, sól i rozmaryn. Dodajemy posiekane masło i smalec. Mieszamy. Dodajemy wodę i zagniatamy krótko gładkie ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Czosnek kroimy w plasterki. Rzem podsmażamy na oliwie do zmięknięcia. Odstawiamy. W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy śmietanę, szczypiorek, starty cheddar oraz rozkruszony ser pleśniowy. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Schłodzonym ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem formę (dno i boki). Dno nakłuwamy widelcem. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po wyjęciu temperaturę obniżamy do 180 stopni. Na podpieczony spód wykładamy cebulę i zalewamy masa jajeczną. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia, posypujemy startym parmezanem i ostrą papryką.


Smacznego!

2 komentarze: