Kruchy placek pachnący cynamonem, po brzegi wypełniony owocami. Słodycz jabłek i gruszek przełamuje świeża żurawina. Ona też nadaje farszowi niecodzienny kolor. Polecam na osłodę słotnych i wietrznych jesiennych dni.
Składniki (na formę o średnicy 24cm):
-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka mąki krupczatki
-200g zimnego masła
-szczypta soli
-6 łyżek wody
-1 łyżeczka cynamonu
Na farsz:
-400g świeżej żurawiny
-ok. 800-900g słodkich jabłek
-ok. 400g gruszek
-5 łyżek brązowego cukru
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki mielonych goździków
-1/2 łyżeczki mielonego imbiru
W misie umieszczamy mąki wymieszane z cynamonem. Dodajemy sól, wodę oraz posiekane masło. Zagniatamy krótko jednolite ciasto. Masę dzielimy na dwie porcje (w proporcji 2:1). Obie części owijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut.
W garnku o grubym dnie umieszczamy żurawinę. Zasypujemy 4 łyżkami cukru i podgrzewamy aż cukier się rozpuści a owoce nieco zmiękną. Co jakiś czas mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Umieszczamy w dużej misce. Dodajemy pozostały cukier, przyprawy oraz skarmelizowaną żurawinę. Dokładnie mieszamy.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Dno oraz boki wyklejamy ciastem (większą częścią), nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy przygotowany farsz owocowy. Brzegi (lub całość powierzchni) ozdabiamy pozostałą częścią ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 45 minut.
Smacznego!
wygląda obłędnie! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńmuszę w końcu spróbować świeżej żurawiny :)
OdpowiedzUsuńPolecam, choć nie każdemu smakuje :)
UsuńZapach cynamonu, który wypełnia całe mieszkanie musi być niesamowity! Pozdrawiamy serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam!
UsuńAle pyszność :) Właśnie takie przepisy uwielbiam! Dziękuje za podzielenie się
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam :)
Usuń