To nie koniec truskawkowego szaleństwa. Na szczęście. Dziś proste ciasto ucierane z lekką śmietankową nutką i, oczywiście, truskawkami. I pyszną kruszonką.
Składniki (na blaszkę 20x30cm):
-4 duże jajka
-1/2 szklanki cukru
-1/4 szklanki oleju
-1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
-2 budynie śmietankowe (razem 90-100g proszku)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-szczypta soli
-300g truskawek
Na kruszonkę:
-150g mąki pszennej
-100g zimnego masła
-70g cukru
-2 czubate łyżki płatków migdałów
Przygotowujemy kruszonkę. Masło siekamy, dodajemy cukier, mąkę oraz płatki migdałowe i rozcieramy w palcach do momentu powstania grudek. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę mieszamy z budyniem, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem. Stopniowo, małym strumykiem, wlewamy olej. Cały czas ucierając, łyżka po łyżce, dodajemy mąkę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Całość równomiernie posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60 minut.
Smacznego!
Przepysznie wygląda, koniecznie muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie http://www.mecooks.com
Polecam! Dziękuję za zaproszenie.
Usuń