niedziela, 25 czerwca 2017

Kokosowy jogurtowiec z truskawkami (bez pieczenia)


Sernik na zimno w nieco innej wersji, bo zamiast sera mamy tu jogurt grecki. Idealny na upały, bo nie trzeba piec, a jedynie porządnie schłodzić. Składa się z trzech warstw: słodkiego ciasteczkowego spodu, kokosowej pianki jogurtowej i kwaskowatego musu truskawkowego. A w tym wszystkim jeszcze więcej truskawek!


Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):

Na spód:

-ok. 250g markiz kakaowych z kremem (np. oreo lub podobnych)
-60g  masła
-50g gorzkiej czekolady

Na masę jogurtową:

-1 puszka mleka kokosowego (należy chłodzić w lodówce  przynajmniej 5 dni)
-500g jogurtu greckiego
-1 szklanka wiórków kokosowych
-1 szklanka cukru pudru
-25g żelatyny
-100ml gorącej wody
-ok. 200g truskawek

Na mus truskawkowy:

-15g żelatyny
-50ml gorącej wody
-1 łyżka cukru pudru
-600g truskawek + 200g truskawek

Przygotowujemy spód. Masło rozpuszczamy. Dodajemy połamaną czekoladę odstawiamy na chwilę. Ciastka rozdrabniamy za pomocą blendera lub malaksera (można je też zmielić). Masło dokładnie mieszamy z czekoladą i dodajemy do ciastek. Mieszamy, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dociskamy łyżką. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. 

Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawiamy. Jeśli dobrze schłodzimy mleczko kokosowe, uzyskamy dużo gęstej śmietany. Odlewamy płyn, a śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Masę jogurtową dodajemy do kokosowej śmietanki i miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie miksujemy. Całość wylewamy na wcześniej przygotowany spód. W masę wtykamy truskawki (ilość według upodobania) i maksymalnie dociskamy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Przygotowujemy mus. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Truskawki (600g) blendujemy na gładką masę. Dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę i mieszamy dokładnie. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy na masie jogurtowej. Zalewamy musem i wstawiamy do lodówki do stężenia.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz