Jak to dobrze, że sezon na rabarbar już się zaczął. Niby zwykła łodyga a tyle w niej możliwości!
A u mnie najzwyklejszy kruchy placek. Ze zwykłym rabarbarem. I zwykłym budyniem śmietankowym. Wiadomo, że w prostocie tkwi siła :)
Składniki (blaszka 20x30cm):
Na ciasto:
-230g mąki pszennej
-130g mąki krupczatki
-1 duże jajko
-150g zimnego masła
-3 łyżki cukru
-szczypta soli
-1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa budyniowa:
-2 opakowania budyniu śmietankowego (każdy na 0,5l mleka)
-750ml mleka
-4-5 łyżek cukru
Ponadto:
-500g rabarbaru
-3-4 łyżki cukru
-cukier puder
Masło siekamy. Dodajemy pozostałe składniki. Krótko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części (w proporcji 3:2), formujemy kule, zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę.
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale z podaną ilością mleka. Odstawiamy do wystygnięcia.
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki o grubości około 1cm. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru soku.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyjmujemy większa kulę ciasta i wylepiamy nim dno formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy budyń, rozprowadzamy go równomiernie na całej powierzchni. Na budyniu umieszczamy odsączony rabarbar. Całość przykrywamy pozostałym ciastem - rwiemy je palcami na małe kawałki i rozkładamy równomiernie. Pieczemy kolejne 40-45 minut do zrumienienia. Wystygnięte ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
pycha !
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
Usuń