Chyba
najwyższy czas dojadać zeszłoroczne zapasy. Przecież, ani się
obejrzymy, jak zaleje nas fala świeżych pachnących słońcem owoców! Choć
za oknem szaro i ponuro, ja przywołuję letnie smaki i aromaty. Dziś
zapraszam na pyszny aromatyczny placek pełen owoców zamkniętych w
kruchym cieście i pod chrupiącą kruszonką.
Składniki (na formę 24cm):
Na ciasto:
Na ciasto:
-180g mąki pszennej
-100g mąki krupczatki
-1 jajko
-125g zimnego masła
-skórka otarta z 1 cytryny
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki cukru
-szczypta soli
Na farsz owocowy:
-1 jajko
-125g zimnego masła
-skórka otarta z 1 cytryny
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki cukru
-szczypta soli
Na farsz owocowy:
-400g jagód (można użyć mrożonych, ale trzeba je najpierw rozmrozić)
-2 duże jabłka
-2 łyżki cukru
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki mąki ziemniaczane
-2 łyżki bułki tartej lub dowolnych otrębów
Na kruszonkę:
-2 duże jabłka
-2 łyżki cukru
-2 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki mąki ziemniaczane
-2 łyżki bułki tartej lub dowolnych otrębów
Na kruszonkę:
-100g mąki pszennej
-50g cukru
-70g masła
Na lukier:
-50g cukru
-70g masła
Na lukier:
-2 łyżki cukru pudru
-sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Przygotowujemy ciasto. Masło siekamy drobno i umieszczamy w misce wraz z pozostałymi składnikami. Zagniatamy krótko na gładką masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzonym ciastem wylepiamy równomiernie dno i brzegi formy. Nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy. Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier i pieczemy kolejne 10 minut.
-sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Przygotowujemy ciasto. Masło siekamy drobno i umieszczamy w misce wraz z pozostałymi składnikami. Zagniatamy krótko na gładką masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzonym ciastem wylepiamy równomiernie dno i brzegi formy. Nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy. Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier i pieczemy kolejne 10 minut.
W czasie, gdy pieczemy spód, przygotowujemy pozostałe elementy ciasta.
Jabłka
obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wraz z
jagodami umieszczamy w sporym naczyniu. Skrapiamy sokiem z cytryny,
dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy
kruszonkę. Masło roztapiamy. W naczyniu umieszczamy cukier i mąkę.
Mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło i rozcieramy palcami, aż powstanie
kruszonka. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Przygotowujemy dość rzadki lukier. W razie potrzeby, dodajemy więcej cukru pudru lub soku z cytryny.
Podpieczony
spód posypujemy równomiernie bułką tartą lub otrębami. Wykładamy farsz
owocowy i wyrównujemy. Wierzch posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy
ponownie do piekarnika na około 25-30 minut.
Gorące ciasto polewamy lukrem.
Smacznego!
Mam zamrożone jagódki, może się skuszę na taki placuszek -:)
OdpowiedzUsuńPolecam! Ja też użyłam tu mrożonych :)
UsuńPyszny placek na każdą okazję. Presentuje się smakowicie. Moim zdaniem tego typu ciasta zawsze wszystkim smakują :)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę :) dziękuję :)
Usuń