niedziela, 1 stycznia 2017

Sernik Oreo


Dla jednych to ulubione ciasteczka, dla innych totalna pomyłka. Oreo - w wersji oryginalnej - bardzo kakaowe herbatniki przełożone bardzo słodkim waniliowym kremem. Nie trzeba być ich fanem, żeby zakochać się w tym serniku! Ciasteczka są jedynie przyjemnym dodatkiem, a masa serowa łagodzi ich słodycz. Ciężko poprzestać na jednym kawałku!

Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):

Na spód:

-250g ciastek Oreo (lun innych tego typu, dostępne min. w Lidlu lub Biedronce)
-60g rozpuszczonego masła

Na masę serową (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

-800g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (może być dobry ser z wiaderka) 
-200g śmietany 30%
-3/4 szklanki cukru
-4 duże jajka
-4 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki ekstraktu waniliowego
-160g ciastek Oreo (lub innych tego typu)

Na wierzch:

-100g gorzkiej czekolady
-5 łyżek śmietany 30%
-kilka ciastek Oreo do dekoracji

Przygotowujemy spód. Ciastka rozdrabniamy na bardzo drobne kawałki, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Najszybciej zrobimy to używając malaksera. Masą ciasteczkową wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie odstawiamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy masę serową. W misie ucieramy razem jaja i cukier. Dodajemy twaróg, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy krótko. Do masy dodajemy połamane na mniejsze kawałki ciastka, mieszamy łyżką. Całość przelewamy na wcześniej podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

W garnuszku o grubym dnie podgrzewamy śmietankę. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszając doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia. Masą oblewamy sernik. Dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami.



Smacznego!


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

3 komentarze: