sobota, 21 stycznia 2017

Ciasto drożdżowe dotknięte wanilią i cynamonem


Zdecydowanie zbyt rzadko robię ciasto drożdżowe, a przecież w prostocie tkwi siła! Dziś proponuję klasyczne drożdżowe odmienione nieco przez dodatek odrobiny cynamonu i przykryte kołderką lekkiego waniliowego kremu. Doskonałe do porannej kawki, albo ze szklanką mleka na podwieczorek.

Składniki (na blaszkę 10x30cm):

Na ciasto:

-500g mąki pszennej
-8g suchych drożdży
-250ml ciepłego mleka
-100g cukru
-75g miękkiego masła
-1/2 łyżeczki soli
-2 duże jajka
-100g brązowego cukru
-2 łyżeczki cynamonu

Na wierzch:

-100g miękkiego masła
-100g cukru pudru
-40g śmietankowego serka do smarowania
-1 łyżka ekstraktu z wanilii
-ziarenka z jednej laski wanilii
-szczypta soli

Brązowy cukier mieszamy z cynamonem i odstawiamy. Drożdże rozpuszczamy w mleku. W misie umieszczamy mąkę, cukier, sól, masło i jajka i dokładnie wyrabiamy (można to zrobić za pomocą miksera z końcówkami w kształcie haków). Dodajemy mleko i ponownie dokładnie wyrabiamy. Ciasto umieszczamy w naoliwionej misie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto odgazowujemy - uderzamy pięścią i krótko wyrabiamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. W ciasto wbijamy nóż i kilka razy przeciągamy go wzdłuż foremki tak, aby cukier cynamonowy dostał się do środka. Blaszkę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35-40 minut.

W tym czasie przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą. Gotową masą smarujemy jeszcze ciepłe ciasto.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Obawiam się, że gdyby to ciasto pojawiło się u mnie na stole, to byłoby "dotykane" zbyt często:). Wygląda znakomicie! Cynamon, to idealna rozgrzewająca przyprawa. Sprawdzi się w zimowe dni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, można dotknąć raz a porządnie :)

      Usuń