czwartek, 5 stycznia 2017

Kruche empanady z czerwoną cebulą i żurawiną


Empanady, czyli kruche pierożki z czerwoną cebulą i żurawiną, to doskonała przekąska na każdą okazję. Świetnie sprawdzą się zarówno na imprezie, pikniku, czy jako samodzielne danie obiadowe. Mogą być wielkości tradycyjnych pierogów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby były sporo większe. Smaczne są na ciepło i na zimno. Można je podgrzewać i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Polecam, szczególnie teraz, w okresie zabaw karnawałowych!


Składniki (na około 35 sztuk wielkości standardowego pieroga):

Ciasto:

-2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
-1,5 łyżeczki soli
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-100g zimnego masła
-1 duże jajko
-1/3 szklanki zimnej wody
-1 łyżka octu 

Na farsz:

-600g czerwonej cebuli
-3 ząbki czosnku
-4 łyżki oliwy
-100g żurawiny
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
-1 łyżeczka suszonego tymianku
-1/4 szklanki octu
-1/2 szklanki wody
-2 łyżki cukru

Na sos:

-2 łyżki czerwonego octu winnego
-1 łyżka soku z cytryny
-1/2 szklanki oliwy 
-1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
-1 łyżeczka soli
-4 duże ząbki czosnku
-1/2 strączka ostrej papryczki
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
-1/2 pęczka natki pietruszki

Ponadto:

-roztopione masło do posmarowania
-odrobina słodkie papryki
 
Przygotowujemy kruche ciasto. Mieszamy razem  mąkę, sól i paprykę. Dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozcieramy wszystkie składniki w palcach. Dodajemy jajko, wodę i ocet. Zagniatamy krótko na jednolite i gładkie ciasto. Formujemy kulę, którą owijamy folią i odkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej.

Przygotowujemy farsz. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy posiekaną żurawinę i przeciśnięty przez praskę, lub drobno posiekany czosnek.  Ocet, wodę i cukier mieszamy, dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż składniki zmiękną a płyn całkowicie wyparuje. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy sos. Natkę pietruszki, szczypiorek, papryczkę oraz czosnek siekamy bardzo drobno. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Schłodzone ciasto wykładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę i rozwałkowujemy na cienki placek (im cieńszy, tym lepszy). Najlepiej podzielić ciasto na 2-3 porcje i robić to partiami. Z ciasta, za pomocą szklanki lub foremki (u mnie średnica ok. 8cm), wykrawamy kółka. Na każdym kółku układamy farsz, ok 1 łyżeczki. Brzegi ciasta smarujemy zimną wodą i dokładnie sklejamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozpuszczonym masłem i delikatnie oprószamy papryką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. 

Empanady powinny lekko wystygnąć przed podaniem, gdyż farsz jest bardzo gorący. Podajemy z przygotowanym sosem.


Smacznego!


1 komentarz:

  1. Przepis wygląda cudownie! Osobiście całość bym jeszcze posypała świeżymi ziołami! Ich nigdy nie jest za mało. Regulują pracę układu trawiennego, dostarczają pożądanego przez kobiety chlorofilu, kwasu foliowego, witaminy K i innych! Rozmarzyłam się!

    OdpowiedzUsuń