Czy ktoś jeszcze dotrzymuje noworocznego postanowienia o byciu zdrowym, fit i w ogóle o odstawieniu niezdrowego jedzenia w kąt? Ja się bardzo staram, chociaż słodyczy nie wyrzeknę się chyba nigdy, bo łasuchem jestem wielkim. Postanowiłam sobie trochę pomóc i zmajstrowałam ciasteczka, które chociaż trochę uciszą sumienie każdego łakomczuszka. Ciastka nie zawierają cukru, jajek ani mąki. Są proste w przygotowaniu i bardzo syte. Stanowią pyszny i zdrowy zamiennik dla klasycznego batonika czekoladowego a nawet dla większości dostępnych na rynku batoników muesli. Ja jestem na tak, a Wy?
Składniki (na 20 dużych ciastek):
-1 i 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-500g masła orzechowego (ja użyłam crunchy, ale może być dowolne)
-3/4 szklanki orzeszków ziemnych (u mnie solone)
-2 dojrzałe banany
-6 daktyli (można więcej, jeśli chcemy, aby ciastka były słodsze)
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody i blendujemy je wraz z bananami na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe. Dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy razem płatki, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy masę bananową i orzeszki i dokładnie mieszamy łyżką. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie z ciasta lepimy kulki wielkości małej mandarynki (można robić mniejsze, wtedy skracamy nieco czas pieczenia). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy łyżką. Nie trzeba zostawiać dużych odstępów, ciastka zachowują kształt. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po upieczeniu pozwalamy wystygnąć na blaszce.
Smacznego!
mniam !
OdpowiedzUsuńA nawet mniam mniam :)
UsuńBez mąki, cukru, jajek, a wyglądają naprawdę idealnie! Osobiście jestem na diecie bezglutenowej, więc podoba mi się ten przepis. Może go odrobinę zmodyfikuję. Idealne, pożywne ciasteczka! Super!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Modyfikować można dowolnie, zawsze będą pyszne! :)
Usuń