To ciasto nie wymaga zbędnych wstępów. Jest wilgotne, cytrynowe i pełne jagód. A do tego banalnie proste w przygotowaniu. Czy potrzebna jest lepsza reklama?
Składniki (na formę o wymiarach 20x30cm):
Na ciasto:
-500g mąki pszennej
-500g jogurtu greckiego
-150ml oleju
-1 duże jajko
-1 szklanka cukru
-sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
-skórka otarta z 2 cytryn
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 szklanki jagód
Na lukier:
-sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
-0,5 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednego naczynia przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę. W drugim naczyniu mieszamy razem roztrzepane jajko, olej, sok i skórkę cytrynową, cukier oraz jogurt grecki. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia. Następnie, dodajemy jagody i ponownie mieszamy; delikatnie ale dokładnie. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut (sprawdzamy patyczkiem).
Przygotowujemy lukier. Cukier puder rozcieramy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy więcej soku lub cukru pudru. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzone ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz