Kto nie zna ciasta Chatka Puchatka albo Chatka Baby Jagi? Myślę, że każdy, przynajmniej ze słyszenia. Jest to prosty deser oparty na herbatnikach ułożonych w charakterystyczny kształt, otulających nadzienie na bazie twarogu. U mnie wersja trochę inna, bo zamiast twarogu użyłam nadzienia na bazie śmietany. Do tego kwaskowate owoce, które doskonale przełamują słodycz kremu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego idealne na upalne dni - nie musimy nawet włączać piekarnika!
Składniki (blaszka o długości 36cm, najlepiej podłużna):
-herbatniki kakaowe (23-24 sztuki / ok. 220g)
-300g śmietany 36%
-250g serka mascarpone
-3-4 łyżki cukru pudru
-100g malin
-100g jeżyn
-100g borówek
-1/2 tabliczki białej czekolady
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Do gotowej masy śmietanowej dodajemy owoce i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką lub łopatką. Dno i boki formy wykładamy formą aluminiową. Jeden długo bok oraz dno wykładamy szczelnie herbatnikami tak, aby utworzyły kąt prosty. Na herbatniki wykładamy krem, wyrównujemy i przykrywamy herbatnikami, dociskamy. Ciasto przekładamy na talerz lub deskę i dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!
Trzeba zrobić:-)
OdpowiedzUsuńPolecam, prościzna :)
Usuń