wtorek, 5 lipca 2016

Szarlotka sypana

 
Czasem jest ochota na coś słodkiego, ale brak chęci, żeby stać długo przy garach. Bo i pogoda nie sprzyja długiemu staniu w nagrzanej od piekarnika kuchni o powierzchni chusteczki do nosa. Co tu wykombinować, żeby się nie upocić i nie narobić? Z ratunkiem przychodzi szarlotka sypana, czyli pyszne aromatyczne ciasto bez miksowania, wyrabiania, chłodzenia, wyrastania. Wystarczy zmieszać, przełożyć do formy i gotowe!

Składniki (na formę 24cm):

-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka cukru
-1 szklanka kaszy manny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki imbiru
-1/2 łyżeczki mielonych goździków
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-100g zimnego masła
- 1,5 kg jabłek (najlepsza szara reneta)

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon, imbir, goździki i gałkę i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe produkty (oprócz masła).  Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy połowę sypkich składników, wyrównujemy. Wykładamy jabłka i przykrywamy pozostałymi sypkimi produktami. Na wierzch równomiernie ścieramy masło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.

Po ostudzeniu ciasto można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz