sobota, 23 lipca 2016

Placek z zczereśniami


Najbardziej lubię te ciasta z owocami, gdzie samego ciasta jest niewiele, ale za to cala masa owoców. Taki właśnie jest ten placek: moc czereśni zamknięta w cienkim kruchym cieście!

Składniki (na formę o średnicy 26cm):

Na ciasto:

-2 szklanki mąki pszennej
-0,5 szklanki mąki krupczatki
-1 duże jajko
-3 łyżki wody
-2 czubate łyżki cukru
-szczypta soli
-200g zimnego masła


Na farsz:

-1kg czereśni
-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
-1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości owoców)

Ponadto:

-1 jajko
-2 łyżki mleka
-1 łyżka cukru (ja użyłam brązowego)

Przygotowujemy ciasto. Masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i krótko ale dokładnie zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Przygotowujemy farsz. Czereśnie drylujemy i przekładamy je do szerokiego garnka o grubym dnie. Zasypujemy cukrem. Podgrzewamy do momentu, aż owoce puszczą dużo soku. Odlewamy pół szklanki soku i dodajemy do niego skrobię. Dokładnie rozrabiamy. Całość wlewamy do czereśni, cały czas mieszając. Podgrzewamy, aż sok w garnku zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą cześć rozwałkowujemy i przenosimy do formy wysmarowanej masłem (można pomóc sobie wałkiem). Dokładnie dociskamy, wyrównujemy brzegi i nakłuwamy widelcem. Na gotowy spód przekładamy farsz. Całość przykrywamy drugim plackiem ciasta, w którym wycinamy otworki - można je wyciąć foremką lub ponacinać je nożem. Boki dokładnie sklejamy i usuwamy nadmiar ciasta. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem mleka. Mieszanką smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.


Smacznego!


Letnie owoce 2


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz