środa, 21 października 2015

Pełne orzechów ciasto marchewkowe z kremem



Czy jest na sali jakiś miłośnik ciasta marchewkowego? Ja, ja! 
Dziś proponuję aromatyczne i pełne orzechów ciasto. Słodko-kwaskowaty krem z delikatną słoną nutką doskonale równoważy i przełamuje słodycz ciasta. Ciasto idealne na poprawę humoru w szare i ponure jesienne dni. Gdzie ta złota polska jesień? 

Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):

Na ciasto:

-2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-1,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
-2 jajka
-3/4 szklanki brązowego cukru
-1/2 szklanki jogurtu naturalnego
-1/4 szklanki oleju
-1 łyżeczka całych goździków
-1 łyżeczka cynamonu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/4 łyżeczki imbiru
-1 łyżeczka proszku do pieczeniu
-1/2 łyżeczki sody
-1 szklanka orzechów włoskich 
-szczypta soli

Na krem:

-50g masła w temperaturze pokojowej
-1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
-150g serka kanapkowego naturalnego (np. Piątnica)
-1 łyżka cukru pudru

Ponadto:

-kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji

Goździki ubijamy w moździerzu, dodajemy pozostałe przyprawy, dokładnie rozcieramy.

Orzechy z grubsza siekamy. W jednym naczyniu łączymy mąkę, sól, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, olej, cukier, marchewkę i jogurt. Wraz z orzechami dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut (sprawdzamy patyczkiem). Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Ciągle ucierając, dodajemy serek i skórkę cytrynową. Kremem smarujemy wystudzone ciasto. dekorujemy połówkami orzechów.


Smacznego!


8 komentarzy: