środa, 14 października 2015

Ciasteczka owsiane z czekoladą i solonymi orzeszkami

 

Uwielbiam połączenie solonych orzeszków i czekolady. Kiedyś myślałam, że pasują do siebie, jak kwiatek do kożucha. Nic bardziej mylnego. Odrobina soli doskonale podkreśla smak czekolady!

Składniki (na około 30 ciastek):

-1/2 szklanki solonych orzeszków
-185g masła
-3/4 szklanki brązowego cukru
-50g gorzkiej czekolady (lub po 25g czekolady gorzkiej i mlecznej)
-2 jajka
-1/4 szklanki mleka
-3 szklanki płatków owsianych górskich
 -1/2 łyżeczki soli
-1 szklanka mąki pełnoziarnistej
-1/2 łyżeczki sody
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Czekoladę i orzeszki siekamy na kawałki (orzechy tylko z grubsza).
Mąkę mieszamy z sodą i solą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy jajka, jedno po drugim a następnie mleko. Łyżka po łyżce, dodajemy mąkę i miksujemy Na końcu wsypujemy płatki, czekoladę i orzeszki i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe) i układamy w dość dużych odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 17-20 minut. Przed włożenie do piekarnika, ciastka można schłodzić w lodówce.


Smacznego!

2 komentarze: