Uwielbiam połączenie solonych orzeszków i czekolady. Kiedyś myślałam, że pasują do siebie, jak kwiatek do kożucha. Nic bardziej mylnego. Odrobina soli doskonale podkreśla smak czekolady!
Składniki (na około 30 ciastek):
-1/2 szklanki solonych orzeszków
-185g masła
-3/4 szklanki brązowego cukru
-50g gorzkiej czekolady (lub po 25g czekolady gorzkiej i mlecznej)
-2 jajka
-1/4 szklanki mleka
-3 szklanki płatków owsianych górskich
-1/2 łyżeczki soli
-1 szklanka mąki pełnoziarnistej
-1/2 łyżeczki sody
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Czekoladę i orzeszki siekamy na kawałki (orzechy tylko z grubsza).
Mąkę mieszamy z sodą i solą.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy
jajka, jedno po drugim a następnie mleko. Łyżka po łyżce, dodajemy mąkę i
miksujemy Na końcu wsypujemy płatki, czekoladę i orzeszki i dokładnie mieszamy.
Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe) i układamy w
dość dużych odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w
temperaturze 180 stopni przez 17-20 minut. Przed włożenie do piekarnika,
ciastka można schłodzić w lodówce.
Smacznego!
genialne:)
OdpowiedzUsuńPolecam. Pycha są :)
Usuń