Naleśniki na moim stole goszczą przynajmniej raz w tygodniu. Raz na słodko, raz na wytrawnie, ale naleśnik musi być!
Dziś proponuję naleśniki czekoladowe z musem dyniowo-pomarańczowym. Czekoladowy, niemal wytrawny naleśnik, doskonale współgra ze słodkim nadzieniem. Musu można przygotować więcej, będzie jak znalazł do zimowych naleśników!
Składniki (na 5 dużych naleśników):
-20g kakao (ok 2 łyżki)
-80g mąki pszennej
-200ml mleka
-100ml wody
-1 łyżka oleju
-2 jajka
-szczypta soli
-szczypta cukru
Na mus:
-1,5 szklanki pure z dyni
-skórka otarta z jednej pomarańczy
-sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
-1-2 łyżki cukru (jeśli lubimy bardzo słodkie, można dodać więcej)
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki imbiru
Przygotowujemy mus Wszystkie składniki łączymy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż mus zgęstnieje (nie może być zbyt płynny, bo wypłynie z naleśnika). Odstawiamy.
Wszystkie składniki na naleśniki łączymy i mieszamy tak, aby nie było grudek (można użyć miksera). Patelnię (dość dużą) wysmarowaną tłuszczem rozgrzewamy, wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki. Ciepłym musem smarujemy naleśniki dość cienką warstwą na całej powierzchni i składamy placek na pół a potem jeszcze raz na pół. Podajemy polane odrobiną miodu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz