czwartek, 30 lipca 2015

Puszysty sernik z jagodami


Jagody opanowały moją kuchnię. Dosłownie. Na śniadanie, obiad, deser i kolację. Monotematycznie? Może trochę, ale kto by narzekał. Przecież są pyszne!

Dziś sernik z jagodami, oczywiście. Puszysty i delikatny. Trudno poprzestać na jednym kawałku.

Składniki (forma o średnicy 24cm):

Spód:

-200g herbatników
-70g roztopionego masła
-1 łyżka płatków owsianych

Masa serowa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

-800g twarogu zmielonego przynajmniej dwa razy (można spokojnie użyć serka z wiaderka, ale powinien być gesty)
-200g serka mascarpone
-3 łyżki maki
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-2 szklanki jagód (odłożyć 1łyżkę do posypania ciasta)

-opcjonalnie kilka kostek rozpuszczonej białej czekolady do dekoracji

Przygotowujemy spód. Herbatniki bardzo drobno kruszymy, mieszamy z płatkami, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wszystkie składniki można także razem zblendować. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki. 

Twaróg, mascarpone, cukier, ekstrakt i jajka miksujemy krótko razem. Nadal mieszając, dodajemy mąkę, łyżka po łyżce. Wsypujemy jagody i mieszamy masę za pomocą łyżki. Przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Posypujemy odłożonymi jagodami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok. 70-80min (sprawdzamy, czy środek ciasta jest sprężysty).
Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Sernik można udekorować białą czekoladą.


Smacznego!

Letnie owoce

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, chętnie skorzystam z przepisu tylko dodam u siebie ksylitol IG jest niższy i mogę pozwolić sobie na trochę słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam. Na pewno wyjdzie super :)

      Usuń