poniedziałek, 23 lutego 2015

Welsh-Rarebit - wytrawne muffiny Nigelli


W muffinach Welsh-Rarebit zakochałam się, kiedy tylko znalazłam je w książce "Nigella Gryzie". Są wilgotne, pikantne i pełne sera cheddar. Od dłuższego czasu robię je dokładnie raz w roku a okazją zawsze jest wyjazd na narty. Doskonale sprawdzają się w podróży lub jako drugie śniadanie.
Przepis idealny, nie wymaga modyfikacji, dlatego cytuję go niemal dosłownie.

Składniki na 12-14 babeczek:

-225g mąki pszennej
-50g mąki żytniej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka proszku musztardowego (lub musztardy - u mnie zawsze musztarda)
-125g startego ostrego, żółtego sera, najlepiej cheddara (przerabiałam wersje z róznymi serami, faktycznie, z cheddarem smakują najlepiej)
-150ml naturalnego, pełnotłustego jogurtu, najlepiej greckiego
-6 łyżek oleju roślinnego
-125ml pełnotłustego mleka
-1 jajko
-2 łyżki sosu sosu Worcestershire (z braku tegoż kilka razy robiłam z ostrym sosem chili, dobre, ale smak zupełnie inny)

Na wierzch:
-2 łyżki startego żółtego sera, najlepiej cheddara
-sos Worcestershire do skropienia

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
W dużym naczyniu mieszamy razem oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, proszek musztardowy (lub musztardę) i starty ser. W drugim naczyniu mieszamy pozostałe składniki, dodajemy je do składników suchych i krótko mieszamy do zwilgotnienia (najlepiej widelcem).
Wyłożoną papilotkami lub wysmarowaną tłuszczem formę do muffinek wypełniamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie na każdej babeczce umieszczamy odrobinę startego sera i kilka kropli sosu Worcestershire. Pieczemy jeszcze 5 minut.
Autorka radzi, żeby podawać jeszcze ciepłe, ale z doświadczenia wiem, że zimne też są świetne, a nawet po kilku dniach smakują wyśmienicie.


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ależ pysznie wyglądają te Twoje muffinki. Zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podzieliłabym się, ale nie zostały nawet okruszki :)

      Usuń
  2. Jestem fanką serów, więc myślę, że takie muffiny przypadłyby mi do gustu;)

    OdpowiedzUsuń