Przygotowałam proste herbatniczki, lekko twarde, ale dość kruche, aby mogły towarzyszyć popołudniowej kawce.
Składniki na około 60-70 sztuk (w zależności od wielkości foremki):
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mąki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki sody
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki mleka
-125g masła
-1 łyżka cukru waniliowego
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
-lukier lub czekolada i kolorowa posypka do dekoracji
Mleko mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem. Mąki mieszamy i przesiewamy z sodą. Dodajemy masło i zagniatamy. Dodajemy mleko z cukrem i całość wyrabiamy dosyć długo na gładką masę. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje i niezbyt cienko rozwałkowujemy. Wycinamy dowolne kształty.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-18 minut (do zezłocenia).
Gotowe, przestygnięte już ciasteczka dowolnie dekorujemy lukrem lub czekoladą.
Smacznego!
Dziękuję. Szkoda, że tak szybko zniknęły :)
OdpowiedzUsuń