czwartek, 26 lutego 2015

Pasta rybna z wędzonej makreli


Jedno z moich ulubionych smarowideł do chleba. Przywołuje wspomnienia z dzieciństwa; robiła ją moja mam a ja podjadałam jajka i rybę.Jest prosta i szybka w przygotowaniu a poza tym składniki są łatwo dostępne.

Składniki:

-1 makrela wędzona (około 250g)
-3 jajka ugotowane na twardo
-2 ogórki kiszone
-1 mała cebula
-szczypiorek (ok. 1/3 pęczka)
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-2 łyżki majonezu
-sól, pieprz do smaku

Oczyszczoną ze skóry i ości makrelę rozdrabniamy w misce. Szczypiorek siekamy, jajka, cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę,  wrzucamy do ryby. Dodajemy majonez i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. 


Smacznego!

2 komentarze: