Na spód:
-2 szklanki mąki żytniej razowej
-1 duże jajko
-1/2 szklanki jogurtu
-1 łyżka oleju
-1 łyżeczka tymianku
-1 łyżeczka rozmarynu
-szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Następnie, ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut.
Na farsz:
-300g mrożonego szpinaku
-200 g sera typu feta
-1 łyżka jogurtu naturalnego
-2 duże ząbki czosnku
-1 cebula
-1 jajko
-sól, pieprz,
-szczypta gałki muszkatołowej
-8 pomidorków cherry
-8 pomidorków cherry
Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy szpinak i smażymy wszystko razem, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W oddzielnym naczyniu rozkruszamy fetę, dodajemy szpinak, jajko i jogurt. Dodajemy pieprz i gałkę do smaku. Możemy także lekko dosolić, ale trzeba pamiętać, że feta jest dosyć słona.
Farsz przekładamy na wcześniej przygotowany spód, układamy na nim pomidorki przekrojone na pół, lekko dociskamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut.
Smacznego!
Świetna. :) Podoba mi się opcja zdrowego spodu. :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńAż ślinka cienkie ;)
OdpowiedzUsuńJuż nie ma, niestety :/
UsuńBrzmi bardzo dobrze! :)
OdpowiedzUsuńZapewniam że tak smakuje :)
Usuń47 year old Systems Administrator II Garwood Beevers, hailing from Brandon enjoys watching movies like "Corrina, Corrina" and Amateur radio. Took a trip to Monastery of Batalha and Environs and drives a Ferrari 250 GT LWB Tour de France. czytaj tutaj
OdpowiedzUsuń