czwartek, 29 czerwca 2017

Śmietankowe ciasto z truskawkami i kruszonką

To nie koniec truskawkowego szaleństwa. Na szczęście. Dziś proste ciasto ucierane z lekką śmietankową nutką i, oczywiście, truskawkami. I pyszną kruszonką.


Składniki (na blaszkę 20x30cm):

-4 duże jajka
-1/2 szklanki cukru
-1/4 szklanki oleju
-1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
-2 budynie śmietankowe (razem 90-100g proszku)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-szczypta soli
-300g truskawek

Na kruszonkę:

-150g mąki pszennej
-100g zimnego masła
-70g cukru
-2 czubate łyżki płatków migdałów

Przygotowujemy kruszonkę. Masło siekamy, dodajemy cukier, mąkę oraz płatki migdałowe i rozcieramy w palcach do momentu powstania grudek. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę mieszamy z budyniem, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem. Stopniowo, małym strumykiem, wlewamy olej. Cały czas ucierając, łyżka po łyżce, dodajemy mąkę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Całość równomiernie posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60 minut.


Smacznego!

niedziela, 25 czerwca 2017

Kokosowy jogurtowiec z truskawkami (bez pieczenia)


Sernik na zimno w nieco innej wersji, bo zamiast sera mamy tu jogurt grecki. Idealny na upały, bo nie trzeba piec, a jedynie porządnie schłodzić. Składa się z trzech warstw: słodkiego ciasteczkowego spodu, kokosowej pianki jogurtowej i kwaskowatego musu truskawkowego. A w tym wszystkim jeszcze więcej truskawek!


Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):

Na spód:

-ok. 250g markiz kakaowych z kremem (np. oreo lub podobnych)
-60g  masła
-50g gorzkiej czekolady

Na masę jogurtową:

-1 puszka mleka kokosowego (należy chłodzić w lodówce  przynajmniej 5 dni)
-500g jogurtu greckiego
-1 szklanka wiórków kokosowych
-1 szklanka cukru pudru
-25g żelatyny
-100ml gorącej wody
-ok. 200g truskawek

Na mus truskawkowy:

-15g żelatyny
-50ml gorącej wody
-1 łyżka cukru pudru
-600g truskawek + 200g truskawek

Przygotowujemy spód. Masło rozpuszczamy. Dodajemy połamaną czekoladę odstawiamy na chwilę. Ciastka rozdrabniamy za pomocą blendera lub malaksera (można je też zmielić). Masło dokładnie mieszamy z czekoladą i dodajemy do ciastek. Mieszamy, do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dociskamy łyżką. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. 

Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odstawiamy. Jeśli dobrze schłodzimy mleczko kokosowe, uzyskamy dużo gęstej śmietany. Odlewamy płyn, a śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Masę jogurtową dodajemy do kokosowej śmietanki i miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie miksujemy. Całość wylewamy na wcześniej przygotowany spód. W masę wtykamy truskawki (ilość według upodobania) i maksymalnie dociskamy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Przygotowujemy mus. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Truskawki (600g) blendujemy na gładką masę. Dodajemy cukier puder i rozpuszczoną żelatynę i mieszamy dokładnie. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy na masie jogurtowej. Zalewamy musem i wstawiamy do lodówki do stężenia.


Smacznego!




poniedziałek, 19 czerwca 2017

Lekkie kokosowe placuszki z truskawkami


Korzystajmy z sezonu truskawkowego, póki trwa! Zaraz się skończy i znowu pozostanie coroczny niedosyt... U mnie truskawki o każdej porze dnia i we wszystkich postaciach.
Dziś proponuję placuszki z truskawkami doskonałe na śniadanie albo obiad. Wychodzi prawdziwa fura, więc można część spakować i zabrać ze sobą w plener :)

Składniki (na około 30 sztuk):

-2 szklanki mąki pszennej
-5 czubatych łyżek wiórków kokosowych
-0,5l mleka (u mnie kokosowe z kartonika)
-2 jajka
-1 łyżka cukru
-szczypta soli
-0,5 łyżeczki sody
-400g truskawek
-olej do smażenia
-cukier puder do oprószenia

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy cukrem. Mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. W jednym naczyniu łączymy razem mleko, żółtka, mąkę, sodę oraz wiórki. Truskawki odsączamy z nadmiaru soku i dodajemy do masy naleśnikowej. Mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, dodajemy do ciasta i ponownie mieszamy, delikatnie ale dokładnie. Ciasto wykładamy za pomocą łyżki na patelnię wysmarowaną tłuszczem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.



Smacznego!