Szarlotka w nieco innym wydaniu. Może troszkę bardziej rozpustna, niż zwykle. Może odrobinę bardziej kaloryczna. Na pewno równie pyszna!
Składniki (forma o średnicy 26cm):
Na spód:
-150g zimnego masła
-300g mąki pszennej
-100g cukru
-szczypta soli
-1 jajko
-2 łyżki śmietany 18%
Karmel:
-50g masła
-1/2 szklanki cukru
-2 łyżki śmietany 18%
-1/4 łyżeczki soli (można dać odrobinę więcej)
Farsz:
-800g jabłek
-2 łyżki cukru
-2 łyżeczki cynamonu
Na kruszonkę:
-100g zimnego masła
-1 szklanka mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
Ponadto:
-ok. 100g orzechów pekan (ewentualnie włoskich)
Przygotowujemy ciasto. Masło siekamy. Umieszczamy w szerokiej misce wraz z pozostałymi składnikami. Zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
W tym czasie przygotowujemy karmel. Masło kroimy w dość drobną kostkę. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy cukier. Cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia i lekkiego zbrązowienia. Wrzucamy pokrojone masło i energicznie mieszamy (uwaga, będzie pryskać). Dodajemy śmietanę i sól. Mieszamy. Podgrzewamy jeszcze 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy kruszonkę. W misce umieszczamy mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło. Mieszamy, a następnie rozcieramy w palcach, do uzyskania charakterystycznych grudek.
Jabłka obieramy, kroimy na dość cienkie plasterki. Dokładnie mieszamy z cynamonem i cukrem.
Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Dno oraz boki wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy równomiernie widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. grochem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier wraz z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy farsz jabłkowy i obficie posypujemy kruszonką oraz orzechami pekan. Pieczemy kolejne 50 minut. Po wyjęciu, polewamy połową karmelu. Pozostałym karmelem dekorujemy ciasto tuż przed podaniem.
Smacznego!
Cudowne połączenie smaków! Muszę wypróbować, bo te paski jabłek mnie zachwyciły :)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnewyskoki.blogspot.com
Dziękuję, polecam :)
Usuńwspaniały przepis i smak :P
OdpowiedzUsuń