niedziela, 21 października 2018

Wytrawna tarta z twarogiem wędzonym


Dziś ciasto troszkę niecodzienne: taki wytrawny sernik. Pyszny na ciepło, na przykład na obiad, ale na zimno to już prawdziwy sztos! Ja pakuję do pudełka i zabieram do pracy, ale świetnie sprawdzi się także podczas pikników, wycieczek, czy spotkań rodzinnych. Polecam!


Składniki (forma o średnicy 28cm):

Na spód:

-150g zimnego masła
-150g mąki pszennej
-150g mąki krupczatki
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka tymianku
-1 jajko
-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Na farsz:

-250g twarogu wędzonego
-200g śmietany 18%
-3 jajka
-1 łyżka mąki pszennej
-1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 
-1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
-garść posiekanego szczypiorku
-6-8 pomidorków koktajlowych 

Przygotowujemy spód do tarty. Masło siekamy na małe kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i krótko zagniatamy jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Twaróg mielimy dwukrotnie. Wszystkie składniki na farsz (oprócz pomidorów i szczypiorku) umieszczamy w naczyniu i krótko miksujemy do połączenia. Do masy dodajemy szczypiorek, mieszamy łyżką.

Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę: dno i boki. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. fasolą lub grochem). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier wraz z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 minut. 
Farsz serowy wylewamy na podpieczony spód. Pomidorki kroimy na pół i wciskamy w masę. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut, aż środek masy będzie sprężysty. Podajemy na ciepło lub na zimno.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz