niedziela, 30 września 2018

Sernik pumpkin spice latte - sernik z kawą dynia i korzenną nutką



Coś dla fanów popularnej kawy z pewnej znanej sieciówki, ale nie tylko. Sernik pumpkin spice latte, czyli puszysty sernik z dodatkiem dyni oraz przypraw korzennych i kawy. Kto się oprze takiemu połączeniu?


Składniki (tortownica o średnicy 24cm):

Na spód:

-2 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1/2 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 łyżeczka cynamonu

Na masę serową:

-700g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (może być gesty twaróg z wiaderka)
-200g śmietany 30%
-4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
-2 łyżki mąki pszennej
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki puree z dyni
-4 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
-1/2 łyżeczki mielonych goździków
-1/4 łyżeczki mielonego imbiru
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1,5 łyżeczki cynamonu
-szczypta soli 

Ponadto:

-kakao do oprószenia
-200ml śmietany 30 - 36%
-1 łyżka cukru pudru

Przygotowujemy spód do ciasta. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania, łyżka po łyżce, dodajemy cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Mąkę mieszamy z cynamonem. Dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, odstawiamy.  Pozostałe składniki umieszczamy w dużej misce i krótko miksujemy. Dodajemy białka, mieszamy łyżką. Masę serową przelewamy na wcześniej upieczony spód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (aż sernik pośrodku będzie sprężysty).

Sernik wyjmujemy z formy, kiedy całkowicie wystygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Rozsmarowujemy na cieście. Wierzch oprószamy dowolną ilością kakao.


Smacznego!

1 komentarz: