czwartek, 18 października 2018

Pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą i orzechami


W sam raz na jesienną wyprawę do lasu lub do porannej kawki, albo też jako dodatek do drugiego śniadania, albo zamiast niego, bo są bardzo syte. Ciasteczka są miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz, kruchutkie i po brzegi wypełnione czekoladą i orzeszkami!

Składniki (na około 20 sztuk - w zależności od wielkości):

-250g miękkiego masła
-120g brązowego cukru
-2 łyżki cukru waniliowego
-2 jajka
-350g mąki pszennej pełnoziarnistej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-100g dowolnej czekolady (ja użyłam białej i mlecznej)
-100g dowolnych orzechów (u mnie laskowe)

Czekoladę i orzeszki siekamy na mniejsze kawałki. Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Następnie dodajemy pozostałe składniki i porządnie miksujemy. Ciasto powinno być bardzo gęste. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów laskowych (lub mniejsze). Lekko spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10-12 minut. Po upieczeniu pozwalamy przestygnąć na blaszce.


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Widać,że ten środek jest taki wilgotny - uwielbiam wielostrukturowe wypieki :D Tutaj tylko ciastka, a mamy chrupkość, miękkość, orzechowość i czekoladowość- cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakuje rewelacyjnie będę polecać znajomym!

    OdpowiedzUsuń
  3. Тут возможно купить какие угодно вещества, компьютерную технику или важную информацию. Квалифицированные реализаторы сайта UnionГИДРА имеют соответствующий ранг, что отображается каждому посетителю портала. Приобрести определенный продукт в значительной степени легко – допускается сличить стоимость, или посмотреть оценки реализатора. На сайте гидра официальный сайт люди могут купить товар поодиночке, или значительными партиями.

    OdpowiedzUsuń