Nie ma nic lepszego na śniadanie, niż świeże, ciepłe jeszcze domowe pieczywo. Dziś przepis na słodkie bułeczki śniadaniowe. Doskonałe z dżemem, a mnie najbardziej smakują z masłem.
Składniki (na 8-10 sztuk):
-1 szklanka ciepłego mleka
-2 łyżki ciepłej wody
-7g suszonych drożdży
-4 łyżki cukru
-szczypta soli
-3 łyżki oleju
-3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i suche drożdże, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy a następnie porządnie wyrabiamy (około 5 minut). Można to zrobić za pomocą miksera z końcówkami w kształcie haczyków. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko i energicznie zagniatamy a następnie dzielimy na 8 lub 10 równych części, z których formujemy kulki. Bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (należy pamiętać o zachowaniu sporych odstępów) i lekko spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 50-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu zimną wodą, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 18-20 minut.
Smacznego!
super wyszło będę polecać kazdemu :)
OdpowiedzUsuń