Kasza jaglana na słodko? Oczywiście. Jaglanka to doskonała alternatywa dla owsianki. Super sposób na pożywne i zdrowe śniadanie!
Składniki (na 2 porcje):
-1 szklanka kaszy jaglanej
-2 szklanki mleka krowiego lub dowolnego roślinnego
-2 łyżki płynnego miodu + 2 łyżeczki
-4 daktyle
-4 suszone śliwki
-4 suszone morele
-garść orzechów laskowych
-1/2 łyżeczki cynamonu
Kaszę umieszczamy na sicie i przepłukujemy zimną wodą przynajmniej 3 razy. Następnie przelewamy ją wrzątkiem. Mleko zagotowujemy w garnuszku o grubym dnie. Dodajemy kaszę i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut. Połowę suszonych owoców kroimy na mniejsze kawałki, wraz z dwiema łyżkami miodu dodajemy do kaszy. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut. Gotową kaszę przekładamy do miseczek i posypujemy pozostałymi suszonymi owocami pokrojonymi na mniejsze kawałki, orzechami oraz polewamy miodem.
Smacznego!
Jaglanka na słodko to moje ulubiona opcja na śniadanko ;)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
pyszna jest i pozywna !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny tekst
OdpowiedzUsuń