Czy są tu fani ciasta marchewkowego? Ja na pewno! Dziś proponuję pyszne, bardzo wilgotne ciasto z dodatkiem ananasa i orzechów, przełożone kremem z serka mascarpone. Jest bardzo syte, więc spokojnie wystarczy jako porządne drugie śniadanie!
Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):
-500g marchewki
-ok. 300g ananasa z puszki
-1 szklanka orzechów włoskich
-2,5 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka cukru brązowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cynamonu
-3 jajka
-szczypta soli
-3/4 szklanki oleju
-2 jabłka
Na krem:
-250g serka mascarpone
-1 łyżka cukru pudru
-1 łyżka mleka
-1 łyżeczka cynamonu
-3 łyżki bardzo drobno posiekanych orzechów
-połówki orzechów do dekoracji
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, dusimy do zmięknięcia i odstawiamy do wystudzenia.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Krążki ananasa odsączamy na papierowym ręczniku, kroimy w drobna kosteczkę. Orzechy siekamy. W jednym naczyniu mieszamy razem jajka, cukier, startą marchew, olej oraz duszone jabłka. W drugim łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia. Dodajemy pokrojonego ananasa oraz orzechy i ponownie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut (sprawdzamy patyczkiem). Po upieczeniu ciasto dokładnie studzimy, a następnie przekrawamy na dwa blaty.
Serek mascarpone miksujemy z dodatkiem mleka, cukru pudru, cynamonu i drobno pokrojonych orzechów. Połową kremu smarujemy pierwszy blat. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy drugą połowę kremu. Dekorujemy orzechami.
Smacznego!
Interesujący przepis. Ciasto wygląda bardzo ładnie.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł
OdpowiedzUsuń