Chwytajcie rabarbar, póki sezon trwa! Po co? Ano po to, żeby upiec kruche ciasto z rabarbarem i lekką orzechową nutką!
Składniki (forma 20x30cm):
-120g zmielonych na mąkę orzechów włoskich
-190g mąki pszennej
-130g zimnego masła
-1 jajko
-szczypta soli
-1/3 szklanki cukru
Na farsz:
-1 kg rabarbaru
-1/2 szklanki cukru
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na kruszonkę:
-80g orzechów włoskich zmielonych na mąkę
-40g cukru
-50g zimnego masła
Ponadto:
-1 łyżka bułki tartej
Masło kroimy na małe kawałki. Umieszczamy w misie i dodajemy pozostałe składniki. Krótko zagniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie, ciastem wylepiamy dno wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz i kruszonkę. Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki o grubości jednego centymetra. Posypujemy cukrem, cynamonem oraz mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
W miseczce umieszczamy składniki na kruszonkę. Mieszamy je a następnie rozcieramy palcami do powstania grudek.
Podpieczone ciasto posypujemy bułka tartą. Wykładamy farsz rabarbarowy, równomiernie posypujemy kruszonką. Pieczemy przez następne 60 minut.
Smacznego!
pyszne ale mi troszke wyszło mdłe nie wiem czemu …
OdpowiedzUsuńmusze to zrobić u siebie w domku już mi ślinka cieknie :P
OdpowiedzUsuńБлагодаря маркетплейсу официальный сайт гидры onion хоть кто сможет осуществить закрытую сделку. Переводите необходимые суммы в любом направлении без ненужных трат, в то же время не публикуя персональные данные. Обратитесь к сервису виртуального сайта Hydra, или зеркалом сайта, если главная страница недоступна.
OdpowiedzUsuń