środa, 28 lutego 2018

Sernik "śliwka w czekoladzie"


Dziś coś dla fanów gorzkiej czekolady. Pyszny, niemal wytrawny w smaku sernik "śliwka w czekoladzie" z dodatkiem cukierków o tej samej nazwie. 


Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):

Na spód:

-50g suszonych śliwek
-50g gorzkiej czekolady
- 40g masła
-200g czekoladowych ciastek z kremem (np. Mafijnych, Oreo)

Na masę serową:
-700g twarogu zmielonego przynajmniej trzykrotnie (można użyć gęstego sera z wiaderka) 
-250g serka mascarpone
-5 dużych jajek
-130ml śmietany 36%
-150 gorzkiej czekolady
-ok. 200g śliwek w czekoladzie
-1 łyżka kakao
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżka mąki pszennej

Ponadto:

-kilka śliwek w czekoladzie
-100g czekolady gorzkiej (można zastąpić mleczną)
-2 łyżki śmietany 36% 

Śliwki umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem do przykrycia. Odstawiamy na pół godziny a następnie odsączamy z nadmiaru wody. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą. Wszystkie składniki blendujemy lub mielimy razem, do uzyskania konsystencji mokrej ziemi. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy i dociskamy łyżką. Odstawiamy do lodówki.

 W rondelku o grubym dnie podgrzewamy śmietanę. Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Twaróg, jajka, cukier, mąkę i kakao umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy krótko do połączenia składników. Dodajemy masę czekoladową i ponownie miksujemy. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do masy i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Całość przelewamy na wcześniej przygotowaną masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy około 70 minut (aż środek będzie sprężysty). Po całkowitym ostygnięciu wyjmujemy z formy.

Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną lub pokruszoną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Gotową masę rozsmarowujemy na serniku. Dekorujemy śliwkami w czekoladzie.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz