czwartek, 8 lutego 2018

Mrowisko - chrust w nieco innej odsłonie


Mrowisko - chrust w nieco innej odsłonie. Zamiast cukru pudru mamy tu miód a do tego rodzynki i mak, który wygląda jak małe mróweczki - stąd właśnie nazwa.

Składniki (na 3 talerze):

-5 żółtek
-2 czubate łyżki śmietany 12%
-2 1/2 szklanki mąki
-1 łyżka wódki, spirytusu lub octu
- 1 łyżka wody
-szczypta cukru
-szczypta soli

Ponadto:


-olej do głębokiego smażenia
-miód
-rodzynki
-mak


Składniki na ciasto zagniatamy razem i porządnie wyrabiamy. Odstawiamy, aby odpoczęło na około pół godziny. Po tym czasie ciasto bijemy wałkiem przez 15-20 minut. Następnie dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy bardzo cienko. Nożem lub radełkiem dzielimy placek na pasy a pasy na mniejsze kawałki: kwadraty, romby, trójkąty.

Smażymy w głębokim gorącym tłuszczu uważając, aby nie przypalić. Osączamy na ręczniku papierowym. 


Usmażone kawałki układamy na talerzu warstwami. Każdą warstwę polewamy miodem i obsypujemy rodzynkami oraz makiem - ilość według uznania.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz