Mrowisko - chrust w nieco innej odsłonie. Zamiast cukru pudru mamy tu miód a do tego rodzynki i mak, który wygląda jak małe mróweczki - stąd właśnie nazwa.
Składniki (na 3 talerze):
-5 żółtek
-2 1/2 szklanki mąki
-1 łyżka wódki, spirytusu lub octu
- 1 łyżka wody
-szczypta cukru
-szczypta soli
Ponadto:
-olej do głębokiego smażenia
-miód
-rodzynki
-mak
Składniki
na ciasto zagniatamy razem i porządnie wyrabiamy. Odstawiamy, aby
odpoczęło na około pół godziny. Po tym czasie ciasto bijemy wałkiem przez 15-20 minut. Następnie dzielimy na mniejsze porcje i
rozwałkowujemy bardzo cienko. Nożem lub radełkiem dzielimy placek na
pasy a pasy na mniejsze kawałki: kwadraty, romby, trójkąty.
Smażymy w głębokim gorącym tłuszczu uważając, aby nie przypalić. Osączamy na ręczniku papierowym.
Usmażone kawałki układamy na talerzu warstwami. Każdą warstwę polewamy miodem i obsypujemy rodzynkami oraz makiem - ilość według uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz