czwartek, 1 lutego 2018

Prosty placek z kajmakiem i bitą śmietaną



Ciasto bardzo proste w wykonaniu a przy tym bardzo pyszne. Nie wygląda jak Kopciuszek, więc może też być podany w czasie przyjęcia urodzinowego, czy świątecznego. Cytrynowa nutka doskonale przełamuje słodycz kajmaku i bitej śmietany.

Składniki (na formę o średnicy 22cm):

Na ciasto:

-3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
-1/2 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka soku z cytryny
-szczypta soli

Na wierzch:

-200g śmietanki 30 lub 36%
-1 łyka cukru pudru
-1 opakowanie fixu do śmietany (u mnie Delecta)

Do nasączenia:

-30ml przegotowanej wody
-sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
-opcjonalnie 1-2 łyżki likieru cytrynowego lub białej wódki

Ponadto:

-1/2 puszki kajmaku (ok. 100g)
-1/2 słoika powideł śliwkowych (ok. 150g)

Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywna pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Miksujemy. Na końcu dodajemy ubite białka i dokładnie, ale delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką. Dno tortownicy wykładamy papierem, przelewamy masę. Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Dokładnie studzimy i wyjmujemy z tortownicy. Ciasto od góry nakłuwamy równomiernie i dość gęsto patyczkiem do szaszłyków (do samego spodu).

Mieszamy razem przegotowaną wodę, sok z cytryny i alkohol. Powstałym ponczem nasączamy ciasto. Wierzch równomiernie smarujemy powidłami a następnie wykładamy warstwę kajmaku.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania, łyżka po łyżce, dodajemy cukier puder wymieszany z fixem. Gotową masą dekorujemy wierzch ciasta.


Smacznego!


2 komentarze: