środa, 27 grudnia 2017

Kruche ciasteczka korzenne


Święta, święta i już po... Ale założę się, że lodówki nadal są pełne świątecznych przysmaków. U mnie tak jest. Oprócz gara bigosu, pstrąga w galarecie i przeróżnych mięs, zostało też kilka puszek pierników i ciasteczek korzennych. Poszalałam trochę w tym roku i wyszło ich osiem różnych rodzajów zamkniętych w czternastu puszkach! Ale i z resztkami szybko się uporamy. I chociaż już po świętach, zapraszam dziś na kruche ciasteczka z korzenną nutką. Są przyjemnie chrupiące i doskonałe jako dodatek do popołudniowej herbatki.

Składniki (na ok. 30 ciastek, w zależności od wielkości):

-250g mąki pszennej
-120g brązowego cukru
-150g zimnego masła
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki mielonych goździków
-1/2 łyżeczki imbiru
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-4 łyżki mleka
-szczypta soli

Mąkę mieszamy z solą, cukrem oraz przyprawami. Dodajemy mleko i posiekane masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy do schłodzenia na kilka godzin. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części i, lekko podsypując mąką, rozwałkowujemy na placki o grubości około 3-4mm. Wycinamy dowolne kształty (można użyć stempelków, ciastka doskonale zachowują kształt) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (aż brzegi zaczną się rumienić). 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Fajny przepis. Ciasteczka z pewnością wyszły przepyszne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam! Bardzo szybko zniknęły :)

      Usuń