niedziela, 10 grudnia 2017

Christmas fruit cake - keks angielski

 Przyznam, że keks nie jest moim ulubionym świątecznym ciastem (nic nie przebije serniczka i makowca!), ale to nie znaczy, że nie zjem kawałka z wielką przyjemnością. Inspiracją do powstania tego przepisu była receptura znaleziona w książce "Mrs. Beeton's Family Cook Book". Po kilku zmianach powstało pyszne świąteczne ciasto. Dzięki ogromnej ilości bakalii jest ciężkie i sycące. Na pewno znajdzie się na moim świątecznym stole!


Składniki (na formę o średnicy 20cm, ja robiłam w formie na babkę):

-200g mąki pszennej
-1/2 łyżeczki soli
-2 łyżeczki przyprawy do piernika
-200g masła w temperaturze pokojowej
-200g brązowego cukru
-6 jajek
-100ml rumu lub wiśniówki
-50g posiekanych orzechów włoskich
-200g rodzynek
-200g suszonej żurawiny
-50g suszonych moreli
-100g suszonych śliwek
-50g daktyli
-100g wiśni kandyzowanych
-50g suszonej miechunki (można zastąpić dowolnym suszonym owocem)
-50g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
-lukier do polania

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki). Wszystkie bakalie mieszamy. Mąkę przesiewamy z solą i przyprawą korzenną. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, jedno po drugim. Na końcu wlewamy alkohol. Wsypujemy mąkę oraz bakalie, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 60 minut. Obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy dalsze 45-60 minut (aż środek ciasta będzie sprężysty). Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wyjmujemy z formy i polewamy lukrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz