środa, 11 października 2017

Jesienny kruchy placek z owocami


Kruchy placek pachnący cynamonem, po brzegi wypełniony owocami. Słodycz jabłek i gruszek przełamuje świeża żurawina. Ona też nadaje farszowi niecodzienny kolor. Polecam na osłodę słotnych i wietrznych jesiennych dni.

Składniki (na formę o średnicy 24cm):

-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka mąki krupczatki
-200g zimnego masła
-szczypta soli
-6 łyżek wody
-1 łyżeczka cynamonu

Na farsz:

-400g świeżej żurawiny
-ok. 800-900g słodkich jabłek
-ok. 400g gruszek
-5 łyżek brązowego cukru
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki mielonych goździków
-1/2 łyżeczki mielonego imbiru

W misie umieszczamy mąki wymieszane z cynamonem. Dodajemy sól, wodę oraz posiekane masło. Zagniatamy krótko jednolite ciasto. Masę dzielimy na dwie porcje (w proporcji 2:1). Obie części owijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut. 

W garnku o grubym dnie umieszczamy żurawinę. Zasypujemy 4 łyżkami cukru i podgrzewamy aż cukier się rozpuści a owoce nieco zmiękną. Co jakiś czas mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Umieszczamy w dużej misce. Dodajemy pozostały cukier, przyprawy oraz skarmelizowaną żurawinę. Dokładnie mieszamy.

Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Dno oraz boki wyklejamy ciastem (większą częścią), nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy przygotowany farsz owocowy. Brzegi (lub całość powierzchni) ozdabiamy pozostałą częścią ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. 


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę w końcu spróbować świeżej żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapach cynamonu, który wypełnia całe mieszkanie musi być niesamowity! Pozdrawiamy serdecznie - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszność :) Właśnie takie przepisy uwielbiam! Dziękuje za podzielenie się

    OdpowiedzUsuń