niedziela, 15 października 2017

Frittata z groszkiem i pomidorami



Śniadanie mistrzów, albo smaczny lunch, a kolacja też będzie wyborna! Frittata, czyli rodzaj omleta, u mnie w wersji z zielonym groszkiem i pomidorkami. Piecze się ją w piekarniku, a w tym czasie można uskuteczniać poranne ablucje :)


Składniki (forma 26 cm - u mnie na 2 osoby, spokojnie wystarczy na 4 małe porcje):

-6 dużych jajek 
-1 łyżka oliwy
-1 mała cebula
-1 szklanka zielonego groszku z puszki (u mnie firmy Jamar)
-8-10 pomidorków koktajlowych
-1 kulka mozzarelli 
-3 łyżki mleka
-sól, pieprz do smaku

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Odstawiamy. Groszek odsączamy z zalewy. Pomidorki kroimy na polówki. Pół kulki mozzarelli ścieramy na tarce lub rozrywamy palcami na drobne kawałeczki. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, mozzarellę, sól i pieprz oraz groszek i podsmażoną cebulę. Mieszamy. Masę wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy pomidorki oraz pokrojona na plasterki pozostałą część mozzarelli. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut - do ścięcia jajek. Najlepiej smakuje na gorąco, ale na zimno też jest pyszna.


Smacznego!

2 komentarze: