niedziela, 12 lutego 2017

Różane ciasteczka z lukrem


Proste w wykonaniu ciasteczka, które mogą stać się miłą niespodzianką z okazji Walentynek. Kto nie chciałby znaleźć takiego kruchego ciacha w swojej śniadaniówce, albo na spodku obok filiżanki aromatycznej kawy? Do wykonania ciasteczek nie potrzebujemy foremek, ani innych akcesoriów. Robi się je szybko i nie ma sposobu, żeby się nie udały.

Składniki (na ok. 25 sztuk):

Na ciastka:

-4 łyżki rozdrobnionych suszonych owoców dzikiej róży
-180g zimnego masła
-50g cukru pudru
-260g mąki pszennej
-30g mąki ziemniaczanej
-szczypta soli
-1 żółtko
-3 łyżeczki wody różanej

Na lukier:

-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka gorącej wody
-2-3 łyżeczki wody różanej
-opcjonalnie barwnik różowy lub czerwony

Masło siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy z niego rulon o średnicy około 5cm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i ostrym nożem (najlepiej z ząbkami) kroimy na plastry o grubości około 8mm. Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie musimy zostawiać dużych odstępów między nimi, nie rosną, ani nie rozpływają się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy lukier. Do cukru pudru dodajemy gorącą wodę oraz 3 łyżeczki wody różanej, opcjonalnie odrobinę barwnika. Rozcieramy łyżką do uzyskania gładkiej masy i pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub cukru pudru. Powstałym lukrem dekorujemy ciasteczka.


Smacznego!

2 komentarze: