piątek, 24 lutego 2017

Zupa pomidorowa z soczewicą


Już, już miałam pisać, że wiosna chyba zmierza do nas małymi kroczkami, a tu... za oknem właśnie zaczął padać śnieg! Grube płatki spływają z nieba, żeby przykryć świeże pączki, które dopiero co pojawiły się na gałązkach krzewów. No nic, na wiosnę przyjdzie poczekać. A z okazji powracającej zimy, dziś u mnie rozgrzewająca zupka! Przecież wiadomo, że nic tak nie rozgrzewa w mroźną pogodę, jak talerz gorącej, sycącej zupy. U mnie nieco odmieniona zupa pomidorowa, bo z dodatkiem soczewicy i warzywami. Jeśli ktoś nie lubi pływających w zupie warzyw, może ją spokojnie zblendować na krem! Dla mięsożerców polecam dodanie bulionu mięsnego. We wszystkich wersjach jest wyśmienita.

Składniki (na 4 porcje):

-2 marchewki
-1 pietruszka
-1/4 bulwy selera
-por (biała część)
-4 duże ząbki czosnku
-szklanka czerwonej soczewicy
-2 puszki pomidorów (lub 1kg pomidorów świeżych - musimy je obrać i pokroić)
-2 łyżki masła
-4l wody
-sól do smaku
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-1/2 łyżeczki imbiru
-1/2 łyżeczki kurkumy
-1 łyżeczka suszonego lubczyku 
-1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Warzywa kroimy w drobną kosteczkę, pora w talarki, czosnek w plasterki. Wszystko podsmażamy chwilkę na maśle. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy pomidory i soczewicę oraz przyprawy. Gotujemy, aż soczewica zmięknie (około 15 minut). 
Podajemy z grzankami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz