Świąteczny piernik, który zaskoczy wszystkich. Wygląda jak zimowy torcik, na którym przycupnęły choinki. Słodki piernik przekładany cynamonowym kremem oraz kwaskowatymi powidłami śliwkowymi, które doskonale równoważą słodycz ciasta.
Składniki (tortownica o średnicy 22cm):
Na piernik:
-350g miodu
-180g masła
-3 duże jajka
-450g mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
-5 łyżeczek przyprawy do piernika
Na krem:
-300ml śmietany 30 lub 33%
-250g serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
-3 łyżeczki cynamonu
Powidła:
-1 słoiczek powideł śliwkowych
-10 suszonych śliwek
-skórka otarta z 1 pomarańczy
-sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
Dodatkowo do dekoracji:
-posypka czekoladowa (u mnie Decorada kuleczki zbożowe w czekoladzie od Delecty)
-piernikowe choineczki lun inne ciastka w ulubionych kształtach
Przygotowujemy piernik. W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy masło wraz z miodem. Dodajemy przyprawę do piernika i odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy jajka, miód i miksujemy na gładką masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Po całkowitym wystudzeniu piernika, kroimy go na 3 blaty.
Przygotowujemy powidła. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. Cały czas mieszając gotujemy około 5 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce oraz cynamon. Na końcu dodajemy mascarpone i miksujemy.
Dwa dolne blaty smarujemy najpierw powidłami a potem kremem. Przykrywamy górnym blatem. Całe ciasto pokrywamy kremem i dekorujemy według uznania. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Mniam :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńooo pychotka !
OdpowiedzUsuńNiestety, szybko znika :)
Usuń