piątek, 16 grudnia 2016

Świąteczny piernik przekładany cynamonowym kremem

Świąteczny piernik, który zaskoczy wszystkich. Wygląda jak zimowy torcik, na którym przycupnęły choinki. Słodki piernik przekładany cynamonowym kremem oraz kwaskowatymi powidłami śliwkowymi, które doskonale równoważą słodycz ciasta.


Składniki (tortownica o średnicy 22cm):

Na piernik:

-350g miodu
-180g masła
-3 duże jajka
-450g mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
-5 łyżeczek przyprawy do piernika

Na krem:

-300ml śmietany 30 lub 33%
-250g serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
-3 łyżeczki cynamonu

Powidła:

-1 słoiczek powideł śliwkowych
-10 suszonych śliwek
-skórka otarta z 1 pomarańczy
-sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy 

Dodatkowo do dekoracji:

-posypka czekoladowa (u mnie Decorada kuleczki zbożowe w czekoladzie od Delecty)
-piernikowe choineczki lun inne ciastka w ulubionych kształtach


Przygotowujemy piernik. W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy masło wraz z miodem. Dodajemy przyprawę do piernika i odstawiamy do przestygnięcia.

Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy jajka, miód i miksujemy na gładką masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Po całkowitym wystudzeniu piernika, kroimy go na 3 blaty.

Przygotowujemy powidła. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. Cały czas mieszając gotujemy około 5 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce oraz cynamon. Na końcu dodajemy mascarpone i miksujemy. 

Dwa dolne blaty smarujemy najpierw powidłami a potem kremem. Przykrywamy górnym blatem. Całe ciasto pokrywamy kremem i dekorujemy według uznania. Przechowujemy w lodówce.


Smacznego!

Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

4 komentarze: