niedziela, 18 grudnia 2016

Kruche korzenne ciasteczka


Na ostatnią chwilę, dla tych, którzy zapomnieli o pierniczkach, albo już wszystkie wyjedli, albo nie lubią, albo chcą upiec jeszcze więcej. Szybkie kruche ciasteczka z korzenną nutką, które zachowują kształt, więc spokojnie możemy użyć ulubionych foremek lub stempelków.

Składniki (na około 30 sztuk):

-240g mąki pszennej
-60g mąki ziemniaczanej
-3 łyżeczki przyprawy do piernika
-2 łyżeczki cynamonu
-100g cukru pudru
-szczypta soli
-1 duże żółtko
-200g zimnego masła

Masło siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i krótko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm,podsypując mąką. Wycinamy ulubione kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie trzeba zostawiać dużych odstępów, ciasto nie rośnie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 10-12 minut.



Smacznego!


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz