środa, 21 grudnia 2016

Keks świąteczny


Ostatnia (chyba) w tym roku propozycja na świąteczny stół. Pyszny aromatyczny keks, wypełniony po brzegi bakaliami. Suszone owoce sprawiają, że jest wilgotny, a orzechy przyjemnie chrupią. Kto mu się oprze?

Składniki (blaszka 10x30cm):

-60g suszonej miechunki
-60g suszonych wiśni
-60g suszonej żurawiny
-60g suszonych moreli
-60g suszonych fig
-60g rodzynek
-60g suszonych śliwek
-60g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-100g orzechów włoskich
-6 łyżek wiśniówki 
-200g masła w temperaturze pokojowej
-200g brązowego cukru
-5 jajek
-300g mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli

Na wierzch:

-2 łyżki miodu
-2 czubate łyżki masła
-1 łyżka brązowego cukru
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 szklanki orzechów włoskich
-1/2 szklanki migdałów
-1/4 szklanki suszonej żurawiny
-1/4 szklanki rodzynek

Mieszamy ze sobą wszystkie suszone owoce (większe kroimy na mniejsze kawałki) oraz skórkę pomarańczową i posiekane orzechy. Wlewamy 4 łyżki wiśniówki, dokładnie mieszamy i odstawiamy. W misie ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy jajka, jedno po drugim, a następnie 2 łyżki wiśniówki. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy owoce i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem). Po upieczeniu studzimy.

W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło z cukrem oraz miodem. Dodajemy cynamon. Na końcu dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na wystygnięte ciasto.


Smacznego!


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz