piątek, 9 września 2016

Ciasto z aronią i białą czekoladą


Do tej pory unikałam dodawania aronii do wypieków. Dżemy, soki tak, ale wydawało mi się, że jej cierpki smak nie odnajdzie się w cieście. Nic bardziej mylnego! Wystarczyło dodać białą czekoladę, której słodycz zrównoważyła smak owoców i aronia stała się moją nową miłością!

Składniki (na formę ok. 25x12cm):

-2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 szklanki cukru
-2 duże jajka
-1/4 szklanki oleju
-3/4 szklanki jogurtu naturalnego
-250g aronii
-100g białej czekolady
-szczypta soli
-2 łyżeczki cukru waniliowego

Ponadto:

-100g białej czekolady na wierzch

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu mieszamy razem jajka, olej, jogurt, cukier i cukier waniliowy. Do oddzielnej, większej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy sól. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy łyżką do połączenia. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki (niezbyt drobno) i wraz z owocami aronii dodajemy do masy. Ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy już gotowe). Wystudzone ciasto polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.


Smacznego!

2 komentarze: