Kruche czekoladowe ciasto to w zasadzie pleśniak w wizualnym negatywie. To, co w pleśniaku jest jasne, tu mamy ciemne i odwrotnie. Smakowo, to już zupełnie coś innego. Kruche ciasto jest wręcz wytrawne od kakao, delikatna pianka jest słodko-czekoladowa a farsz gruszkowy ma korzenną nutkę. Nie sposób się od niego oderwać!
Składniki ( na blaszkę 30x30cm):
Na ciasto:
-6 dużych jajek
-350g zimnego masła
-3,5 szklanki mąki pszennej
-4 mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szklanki cukru pudru
-6 łyżek kakao
-szczypta soli
-2 czubate łyżki budyniu czekoladowego
Na farsz:
-1 kg miękkich gruszek
-1/2 łyżeczki imbiru
-1 łyżeczka cynamonu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1 łyżka miodu
-cukier puder do oprószenia
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane masło oraz żółtka. Krótko zagniatamy jednolite ciasto. Odrywamy około 1/3 porcji, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, wyrabiamy, dzielimy na pół, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki do schłodzenia na około 1-2 godziny. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy, łyżka po łyżce, cukier puder a następnie mąkę ziemniaczaną oraz budyń. Odstawiamy do lodówki. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość grube plastry i mieszamy z przyprawami oraz miodem. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wyklejamy pierwszą częścią czekoladowego ciasta. Na cieście równomiernie rozkładamy gruszki. Na owoce ścieramy jasną część ciasta a następnie wykładamy pianę z białek. Na wierzch wykładamy ostatnią część ciasta, startą na tarce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. Po wystudzeniu, suto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz