piątek, 2 września 2016

Kokosowa owsianka




Jesień idzie do nas wielkimi krokami, chociaż pogoda stanowczo temu zaprzecza. Poranki staną się niedługo bure i ponure. Nic nie potrafi tak rozświetlić szarego poranka, jak pyszne śniadanie. A jak śniadanie, to u mnie zawsze owsianka! A żeby się nie znudziło, to dziś nowa, kokosowa. Słodka i bardzo syta. I już człowiek zapomina, że wakacje się skończyły.

Składniki (na 2 duże porcje):

-1 szklanka płatków owsianych górskich
-2 łyżki wiórków kokosowych
-2 łyżki mąki kokosowej
-1 dojrzały banan
-1 szklanka mleka kokosowego (można zastąpić dowolnym innym)
-2 szklanki gorącej wody
-2 łyżki płatków migdałów

W rondelku mieszamy razem płatki, mąkę i wiórki. Zalewamy  gorącą wodą i odstawiamy do wchłonięcia (ja robię to dzień wcześniej). Do masy owsianej dodajemy mleko oraz rozgniecionego banana. Mieszamy i gotujemy około 5 minut (można dodać więcej mleka, jeśli ktoś lubi rzadszą). Owsiankę przekładamy do miseczek i posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. 



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Owsiankę uwielbiam ale kokosowej wersji jeszcze nie jadłam. Trzeba spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna owsianka. Idealna na dobry początek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wersja idealna dla mnie. Im więcej akcentów kokosowych tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, można jeszcze sypnąć kokoskiem na wierzch :)

      Usuń