sobota, 7 maja 2016

Waniliowe muffiny z budyniem


Waniliowe muffiny - niby nic, a jednak coś :) Są pyszne, puchate i bardzo waniliowe. Nie za słodkie, takie akurat. Do kawy, herbaty, pracy, szkoły, na wycieczkę. A do tego proste i szybkie w przygotowaniu.


Składniki (na ok. 15 sporych babeczek):

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

-2 szklanki mąki pszennej
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
-1/2 szklanki oleju
-1/2 szklanki cukru
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-nasionka z jednej laski wanilii
-1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
-szczypta soli

Ponadto:

-1 opakowanie budyniu waniliowego (ja używam budyniu z dodatkiem wanilii od Delecty)
-1/2 litra mleka
-3 łyżki cukru

Do dekoracji:

-100g białej czekolady
-kolorowe posypki

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Ja robię to dzień wcześniej i jeszcze gorący budyń przykrywam folią, aby uniknąć budyniowego kożucha.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy sól. W oddzielnym naczyniu mieszamy pozostałe produkty. Składniki mokre dodajemy do mąki i mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki. Formę do babeczek wykładamy papilotkami. W każdym gniazdku umieszczamy niecałą łyżkę ciasta (tak, aby przykryło dno). Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowany budyń. Całość przykrywamy pozostałym ciastem. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy nią wierzch muffinek i dekorujemy posypkami. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz