niedziela, 29 maja 2016

Migdałowa tarta z budyniem i rabarbarem


Pyszny rabarbar pyszni się na straganach. Niby zwykłe łodygi, kwaśne badyle, a czekam na nie z utęsknieniem. Najbardziej lubię chrupać je obtoczone w cukrze - tak, jak w dzieciństwie, ale mają także zaszczytne miejsce w wypiekach, sokach, koktajlach i kompotach.

Dziś proponuję połączenie kruchego migdałowego ciasta z pieczonym budyniem waniliowym przełamane kwaskowatością rabarbaru. Taki związek nie może się nie udać!

Składniki (blaszka 11x35cm):

Na spód:

-150g mąki pszennej
-100g migdałów
-130g zimnego masła
-1 jajko
-szczypta soli
-2 łyżki cukru
-2 łyżki wody

Masa budyniowa:

-paczka budyniu waniliowego (ja używam budyniu z ziarnami wanilii Delecta)
-2 łyżki cukru
-0,5l mleka

Na wierzch:

-ok. 250g rabarbaru
-1 łyżka cukru
-1 łyżka płatków migdałów 

Migdały mielimy na mąkę . Masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i krótko wyrabiamy jednolite ciasto (można to zrobić w malakserze). Formujemy kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wylepiamy nim formę wysmarowaną masłem - dno i boki. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub grochem/fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier i pieczemy kolejne 10 minut.

W tym czasie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni.

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki o szerokości foremki, w której będziemy piec. Jeśli łodygo są bardzo grube można je przeciąć wzdłuż na cieńsze paseczki. Rabarbar można też pokroić w kosteczkę. 

Budyń wykładamy na podpieczony spód, równomiernie rozprowadzamy. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru, lekko wciskamy w masę budyniową. Całość posypujemy płatkami migdałów i cukrem. Ciasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz