niedziela, 21 lutego 2016

Brownie z pomarańczą



Mój organizm domaga się czekolady! Czyżby to przez tę urocza pogodę? Ołowiane niebo wisi nad miastem, popłakując co chwila nie przyjemnym wdzierającym się za kołnierze deszczem. Trzeba jakoś reanimować humor. Najlepiej czyś słodkim. Najlepiej czekoladą. Najlepiej brownie. I kawą. I gałką ulubionych lodów. 

PS. Aparat postanowił, że w niedzielę nie pracuje, więc skorzystałam z uprzejmości telefonu. Dlatego zdjęcia wyglądają, jak robione ziemniakiem.

Składniki (blaszka 20x20cm):

-150g masła
-150g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
-50g mlecznej czekolady
-3 jajka
-120g brązowego cukru
-1 łyżka mąki pszennej
-skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Na wierzch:

-1 duża pomarańcza
-3 łyżki cukru
-1 łyżka masła
-3 łyżki wody

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy na 10 minut a następnie dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas ubijając, dodajemy masę czekoladową a następnie mąkę oraz skórkę pomarańczową. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Pomarańczę kroimy w plastry (można obrać ze skórki, jeśli chcemy ją pozostawić, należy ją uprzednio sparzyć). Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wodę. Kiedy cukier zacznie się lekko karmelizować, układamy obok siebie plastry pomarańczy. Podsmażamy przez chwilę z obu stron. Pomarańczę układamy na przestudzonym cieście, skrapiając odrobiną pozostałego karmelu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz